Tent redt Jazz & Bluesfestival in Duiven

DUIVEN - Voorzienigheid van Duuves Mixed Music heeft het Jazz & Bluesfestival op het Remigiusplein in Duiven zaterdag gered. De organisatie besloot woensdag een grote tent tegenover het podium te regelen omdat de weerapps veel regen voorspelden. 

Het publiek stond zo droog toen het ’s middags en tijdens de eerste avondact Barrelhouse met bakken uit de lucht kwam.

,,Kom allemaal naar voren, het is droog’’, roept zangeres Tineke Schoemaker van Barrelhouse halverwege het optreden in een poging publiek naar de open ruimte voor het podium te lokken en aan het dansen te krijgen. 

Maar ze is nog niet uitgesproken of het regent alweer en iedereen zoekt beschutting. Zonder de tent zouden Barrelhouse en voorgaande acts waarschijnlijk voor een zo goed als leeg plein hebben gespeeld.

Beter in de soos

,,Ze hadden het beter in de soos kunnen houden’’, zegt een man in de tent tegen zijn buurman. Die kijkt om zich heen om de publieke belangstelling te peilen. ,,Dit had er niet in gepast’’, zegt hij stellig. 

Terwijl het rijke repertoire van het al 45 jaar spelende Barrelhouse klinkt, zegt Edwin Tunnissen van Duuves Mixed Music: ,,Een festival als dit moet buiten. Je kan het in een feesttent of zaal doen, maar dat geeft een andere sfeer. We willen juist reuring op het Remigiusplein en dat lukt ondanks de regen eigenlijk prima.’’

Met het mooie weer tijdens de tweede editie van het festival in 2018 zaten de terrassen vol. ,,Nu helaas niet, maar daar staat tegenover dat de restaurants in de pauze tussen het middag- en avondprogramma uitpuilden’’, zegt Tunnissen. 

Het publiek heeft dan de rustige Charleston Jazz Band, rockabilly blues van Louis King en Hanno Höfer en elektronische blues van The Veldman Brothers al achter de rug.

Bluesrocker

Julian Sas.
Julian Sas. © Jan Ruland van den Brink

Echt knallen is het ’s avonds met afsluiter Julian Sas. De bluesrocker heeft het geluk dat het zijn hele optreden droog blijft en het zowel in de tent als voor het podium vol staat. Tunnissen: ,,Zo’n negenhonderd man schat ik.’’

Na enkele nummers en met de boel net lekker op gang, vallen licht en geluid op het podium uit. Daar laat de ervaren gitarist zich niet door uit het veld slaan. Als alles na een paar minuten weer werkt, pakt de band de draad op. Zo’n anderhalf uur later zet Sas met een spetterende finale het plein op zijn kop.

Op zondag is het weer het festival beter gezind. Tijdens de tweede act op de dag met regionale bands als Why Not? zijn zowel plein als terrassen al aardig gevuld. ,,Zeker vijfhonderd man’’, zegt Tunnissen. 

Ondanks het betere weer staat een deel van het publiek toch in de tent. Daar worden tijdens het festival de sociale banden aangehaald. En in de tent is de bar binnen handbereik, ook niet onbelangrijk.

Artikel de Gelderlander 18 augustus 2019 foto
Julian Sas tijdens het optreden Remigiusplein. © Jan Ruland van den Brink

Duuves Mixed Music wordt ondersteund door

Europe_Seals_Logo_4.jpgPeetersTrainingen.JPGPersoneelDirektPayrollServicesBV.JPGACDENederlandBV.JPGtendonkelaar.pngRD_Business-logo_fc.jpgCafé_de_Beloning.JPGLMBJansenDuivenBV.JPG
DeOgtent.JPGRossVideoGeluid.jpgScopInDuiven.jpgAdministratie_en_Belastingadviesburo_H_Elsinga_-_Duiven.pngMuvision_-_Duiven.jpgMKB_Duiven.JPGkaastobbe-logo_geel_30px_jpg.jpgBBA_techniek_-_Duiven.jpgHermsen_Vastgoedontwikkeling_-_Groessen_002.jpgvitro_kleding_klein.jpgVan_der_Toorn_-_Duiven_.pngCafé_bij_de_Buren.jpghendriks_sporthorses.pngKopie_AdviesKring_voor_hypotheken_logo_adres_2021.jpgWeijers_Verhuur.JPGProntoPrint.jpgSPCD.pnglogo-Heilbron-Makelaardij-restyling-2020-liggend-fc.jpgAutobedrijf_Marc_Reesing_-_Duiven.pngbrilliant-group_logo-kleur.pngWalraven_Webwerk_-_Duiven.pngFlexFirst.png
Top