Wat is dat toch met de Liemers en blues? Afgelopen weekend togen honderden naar het Remigiusplein in Duiven om zich te laven aan een reeks van bands die deze muziek voortbrengen.

Johan Derksen heeft de blues weer op de kaart gezet, zei iemand. Maar hier in de regio is zij nooit weggeweest. Het pensionadogehalte van het publiek was dan ook hoog.

 Iemand rekende uit hoe lang Barrelhouse al bestond aan de hand van zijn verkeringsdatum en kwam op 48 jaar. Toen speelden pianist en de broertjes Laporte al in Blues Soos Rhinoceros Groessen, de Heimat van de blues.

Het romige, bonkende geluid met snerpende uithalen past bij de platte­lands­geest

Vlak de huidige generatie niet uit. In La Grange, Bluesbreakers en Boot Hill spelen Liemerse muzikanten. Daar zitten dertigers tussen. Het romige, bonkende geluid met snerpende uithalen past bij de plattelandsgeest: doe maar gewoon. Biertje erbij, gaan!

Mooi om te zien hoe blues de mensen mild oud maakt. Johnny Laporte droeg een bril, rookte een sigaretje tijdens zijn spel en speelde op een lichter model gitaar. Layed back, Indo ten top. Koningin van het feest, zangeres Tineke Schoemaker, wordt met haar 70 jaar al bijna een broze diva.

En maar doorgaan, die lui. Dat kan alleen maar met blues, zoals ook BB King bewees. Meer dan een gitaar, een drumstel en een bas heb je niet nodig.

Thuis uitpuffend in de stoel zag ik op tv De Staat op Lowlands. In een bombastisch decor van licht en herrie bewoog de in aubergine pak uitgedoste zanger als Charlie Chaplin.

Ga toch weg. Wíj zijn de staat, wij de Liemers. En de Liemers heeft blues.

Humphrey Ottenhof
Hymprey Ottenhof © dg

Duuves Mixed Music wordt ondersteund door

Europe_Seals_Logo_4.jpgPeetersTrainingen.JPGPersoneelDirektPayrollServicesBV.JPGCafé_de_Beloning.JPGtendonkelaar.pngLMBJansenDuivenBV.JPGACDENederlandBV.JPGRD_Business-logo_fc.jpg
brilliant-group_logo-kleur.pngProntoPrint.jpgVan_der_Toorn_-_Duiven_.pngkaastobbe-logo_geel_30px_jpg.jpgAutobedrijf_Marc_Reesing_-_Duiven.pngMKB_Duiven.JPGCafé_bij_de_Buren.jpgWeijers_Verhuur.JPGFlexFirst.pnglogo-Heilbron-Makelaardij-restyling-2020-liggend-fc.jpgSPCD.pngBBA_techniek_-_Duiven.jpgRossVideoGeluid.jpgHermsen_Vastgoedontwikkeling_-_Groessen_002.jpgWalraven_Webwerk_-_Duiven.pngKopie_AdviesKring_voor_hypotheken_logo_adres_2021.jpghendriks_sporthorses.pngAdministratie_en_Belastingadviesburo_H_Elsinga_-_Duiven.pngDeOgtent.JPGScopInDuiven.jpgMuvision_-_Duiven.jpgvitro_kleding_klein.jpg
Top